علم حضرت فاطمه
[سیره عملی اهل بیت علیهم السلام: حضرت فاطمه علیها السلام - علم فاطمه - صفحه۴۶]
علم فاطمه
امام صادق عليه السلام در تفسير ليله ي قدر فرمود:
«انا انزلناه في ليله القدر، الليله فاطمه والقدر الله، فمن عرف فاطمه حق معرفتها
ص: ۴۶
فقد ادرك ليله القدر وانما سميت فاطمه لان الخلق فطموا عن معرفتها» [۱] .
فاطمه ليله ي و قدرالله است، هركس فاطمه را به همانگونه كه هست بشناسد، به تحقيق ليله قدر را درك كرده است و فاطمه را بدان جهت فاطمه ناميدند زيرا مردم قدرت ندارند حقيقت او حارثه بن قدامه ميگويد يك روز سلمان از قول عمار ياسر خبر شگفت انگيزي را برايم نقل كرد.
گفت: شاهد بودم كه روزي علي بن ابيطالب عليه السلام وارد منزل شد، فاطمه عليهاالسلام فرمود: يا علي بيا نزديك «لاحدثك بما كان و بما هو كائن و بما لم يكن الي يوم القيامه حين تقوم الساعه»
تا از حوادث گذشته و حال و آينده تا روز قيامت برايت سخن بگويم. «قال عمار فرايت اميرالمؤمنين عليه السلام يرجع القهقري فرجعت برجوعه اذ دخل علي النبي صلي الله عليه و آله و سلم».
عمار ميگويد: ديدم اميرالمؤمنين عليه السلام عقب، عقب قدمها را برداشت و با شگفتي از سخن فاطمه عليهاالسلام به خدمت پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم شرفياب شد و سلام كرد و نزديك آن جناب نشست.
پيغمبر صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «تحدثنيام احدثك؟ قال الحديث منك احسن يا رسول الله صلي الله عليه و آله و سلم».
يا علي تو آغاز به سخن ميكني يا من بگويم؟ حضرت علي عليه السلام عرض كرد:
سخن از شما شنيدن بهتر است.
رسول الله صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: گويا فاطمه به شما چنين و چنان گفت و به همين حهت به نزد من مراجعت كردي؟ حضرت علي عليه السلام عرض كرد: يا رسول الله مگر نور فاطمه هم از سنخ نور ما است؟ فرمود: مگر
ص: ۴۷
نمي دانستي؟
اميرالمؤمنين از شنيدن اين سخن به سجده ي شكر افتاد و خداي را سپاس گفت. سپس به نزد فاطمه عليهاالسلام مراجعه كرد. حضرت زهرا عليهاالسلام فرمود: يا علي! گويا نزد پدرم رفتي و آن حضرت چنين و چنان فرمود؟ علي عليه السلام فرمود: آري اي دختر رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم، فاطمه عليهاالسلام فرمود:
يا اباالحسن خدا نور مرا آفريد و خداي را تسيح ميگفت. آنگاه او را در يكي از درختان بهشتي به وديعه نهاد. آنگاه پدرم داخل بهشت شد از جانب خدا مأموريت يافت كه از ميوههاي آن درخت تناول كند، پدرم از ميوه ي آن درخت خورد و بدين وسيله نور من به صلب او منتقل گشت. و از صلب پدر به رحم مادر وارد شدم و من از آن نور هستم.
«اعلم ما كان و ما يكون و ما يكن يا ابالحسن المؤمن ينظر بنور الله تعالي» [۱] .
من حوادث گذشته و آينده را بوسيله ي آن نور ميدانم، يا اباالحسن: مؤمن بوسيله ي نور خدا ميبيند.
امام حسن عسگري عليه السلام فرمود: زني خدمت حضرت فاطمه عليهاالسلام شرفياب شد و گفت: مادر ناتواني دارم كه در امر نمازش به مسأله ي مشكلي برخورد كرده و مرا خدمت شما فرستاد كه سؤال كنم، و مسأله را طرح نمود. حضرت فاطمه عليهاالسلام جواب آن مسأله را داد. آن زن براي دومين بار مسأله ي ديگري را پرسيد حضرت زهرا عليهاالسلام جوابش را داد. بعد از آن مسأله ي سوم را پرسيد و همچنين تا ده مسأله شد. آنگاه آن زن از كثرت سؤال خجالت كشيد و عرض كرد:
«لا اشق عليك يا ابنه رسول الله، قالت فاطمه: هاتي و سلي عما بدالك».
اي دخت رسول خدا ديگر مزاحم نمي شوم خسته شديد! فاطمه عليهاالسلام فرمود: خجالت نكش هر سؤالي داري بفرما تا جواب دهم من از سؤالات
ص: ۴۸
تو خسته نمي شوم، بلكه با كمال ميل جواب ميدهم. اگر كسي اجير شود كه بار سنگيني را بر بام حمل كند و در وجه آن مبلغ صد هزار دينار اجرت بگيرد آيا از حمل بار خسته ميشود؟!
زن پاسخ داد نه خسته نمي شود، زيرا بخاطر آن مزد زيادي كه دريافت ميكند خسته نخواهد شد.
حضرت فاطمه عليهاالسلام فرمود:
خدا در برابر جواب هر مسأله آنقدر به من ثواب ميدهد كه بيشتر از اينكه بين زمين و آسمان پر از مرواريد باشد.
با اين وجود آيا از جواب دادن مسئله خسته ميشوم؟!
«سمعت ابي صلي الله عليه و آله و سلم يقول: ان علماء شيعتنا يحشرون فيخلع عليهم من خلع الكرامات علي قدر كثره علومهم و جدهم في ارشاد عبادالله حتي يخلع علي الواحد منهم الف الف حله من نور».
از پدرم رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم شنيدم كه فرمود: علماء شيعه ي ما در قيامت محشور ميشوند و خدا به مقدار علوم آنها و مراتب جديت و كوششان در راه ارشاد و هدايت مردم به آنان خلعت و ثواب عطا ميكند. حتي به يكي از آنها تعداد يك ميليون حلّه از نور عطا ميفرمايد. سپس منادي حق تعالي ندا ميدهد: اي كساني كه ايتام آل محمد صلي الله عليه و آله و سلم را تكفل نموديد در آن هنگام كه از امامانشان منقطع بودند. اينان شاگردان شما و ايتامي هستند كه در تحت تكفل علوم شما به دينداري خويش ادامه دادند و ارشاد و هدايت شدند. به مقداري كه در دنيا از علوم شما استفاده كردند به آنان خلعت بدهيد.
آنگاه حضرت زهرا عليهاالسلام در دنباله ي فرمايشاتشان فرمودند:
اي امه الله يك نخ از اين خلعتها هزار هزار مرتبه بهتر است از آنچه خورشيد بر آن ميتابد زيرا امور دنيوي با كدورت و گرفتاري آلوده است.
ص: ۴۹
اما نعمتهاي اخروي نقص و عيب ندارد [۱] .
امام حسن عسكري در حديث ديگري ميفرمايد: دو نفر زن كه يكي مؤمنه و ديگري از معاندين بود در يك مطلب ديني با هم نزاع داشتند براي حل اختلاف خدمت حضرت زهرا عليهاالسلام رسيدند و جريان را تعريف كردند.
چون حق با زن مؤمنه بود حضرت فاطمه عليهاالسلام گفتارش را با دليل و برهان تأييد كرد و بدين وسيله بر زن معاند پيروز گشت و از اين پيروزي شادمان شد. حضرت زهرا عليهاالسلام به زن مؤمنه فرمود:
«ان فرح الملائكه باستظهارك عليها اشد من فرحك و ان حزن الشيطان و مردته بحزنها اشد من حزنها»
فرشتگان خدا بيشتر از تو شادمان شدند و غم و اندوه شيطان و پيروانش نيز بيشتر از غم و اندوه زن معاند ميباشد.
سپس امام حسن عسكري ميفرمايد:
خداوند تبارك و تعالي به فرشتگانش فرمود: در عوض خدمتي كه فاطمه به اين زن مؤمن كرد بهشت و نعمتهاي بهشتي اش را هزار هزار برابر آنچه قبلا مقرر بود بداريد و همين روش و سنت را درباره ي هر دانشمندي كه با علم و دانش خويش مؤمني را تقويت كند كه بر معاندي پيروز گردد معمول داريد و ثوابش را هزار هزار برابر قرار دهيد [۲] .
———-
[۱]: بحار ج ۴۳ ص ۶۵.
[۱]: بحار ج ۴۳، ص ۸.
[۱]: بحار ج ۲، ص ۳.
[۲]: بحار ج ۲، ص ۸.
ارسال شده توسط بازار کتاب