نیایش و عبادت
[سیره عملی اهل بیت علیهم السلام: حضرت فاطمه علیها السلام - نيايش و عبادت - صفحه۵۰]
نيايش و عبادت
اشاره
«اللهم… لا تبتليني بالكسل عن عبادتك»
امام سجاد زين العابدين عليه السلام در دعاي مكارم اخلاق عرضه ميدارد:
بار پروردگارا به بيحالي و كسالت در عبادتت گرفتار مكن.
ص: ۵۰
كراهت و تنبلي در عبادت حكايت از وضع نابسامان روحي و معنوي انسان ميكند، اگر كسي در مناجات و بندگي خداوند تبارك و تعالي كاهلي و سستي مينمايد نشان آنست كه گره و اشكالي سر راه كمال و ترقي روحاني او ايجاد شده كه البته اغلب اين موانع حاصل بعضي لقمه ها، مجالستها، هوسرانيها و امثال آنها است و تا موانع برداشته نشود سزاوار مناجات نخواهيم شد.
موانع تا نگرداني ز خود دور
درون خانه ي دل نايدت نور
موانع چون در اين عالم چهار است
طهارت كردن از وي هم چهار است
نخستين پاكي از احداث و انجاس
دوم از معصيت و از شر وسواس
سيم پاكي ز اخلاق ذميمه است
كه با وي آدمي همچون بهيمه است
چهارم پاكي سر است از غير
كه اينجا منتهي ميگرددت سير
هر آنكو كرد حاصل اين طهارات
شود بي شك سزاوار مناجات
نبي مكرم اسلام صلي الله عليه و آله و سلم ميفرمود:
«افضل الناس من عشق العباده فعانقها و احبها بقلبه و باشرها بجسده» [۱] بهترين انسان كسي است كه عاشق عبادت خداوند تبارك و تعالي باشد و با آن معانقه كند، بندگي خدا را از صميم قلب دوست بدارد و با اعضاء و جوارح آن را انجام دهد.
ص: ۵۱
وقتي عشق آمد آتش و حرارتش هر چه غير خداست ميسوزاند و بنده را واله و مشتاق رب كريم ميكند به گونه اي كه هر لحظه انتظار وقت عبادت را ميكشد و شيرين ترين حالات زندگيش موقعي است كه دل را به حضرت او وصل كرده و مشغول مناجات و نيايش با معبود و محبوب است. و در اين زمان است كه محبت طرفيني ميشود و خداوند تبارك و تعالي نيز بنده خود را مشمول لطف و محبت خويش قرار ميدهد.
«روي انه تعالي اوحي الي بعض المديقين ان لي عبادا من عبادي يحبونني فاحبهم و يشتاقون الي فاشتاق اليهم و يذكرونني واذكروهم و ينظرون الي وانظر اليهم» [۱] .
روايت شده كه خداوند تبارك و تعالي به يكي از صديقين، وحي فرمود كه در ميان بندگان من اشخاصي هستند كه مرا دوست ميدارند، در نتيجه من هم آنها را دوست ميدارم. آنان مشتاق من ميباشند و من نيز مشتاق آنها هستم، آنان به ياد منند و من به ياد آنانم. آنها به من نظر دارند و من نيز به آنها توجه و نظر دارم.
———-
[۱]: كافي ج ۲، ص ۸۳
[۱]: لقاءالله ص ۱۳۲.
ارسال شده توسط بازار کتاب